BLOG

Što je perut i kako ju spriječiti

 

Razlikujte dvije vrste peruti

Kako bismo shvatili kako se ovo stanje uopće javlja, moramo podijeliti perut na dvije kategorije - suhu perut i masnu perut.

Suha perut

Suha perut je češća vrsta, karakterizirana kožnim ljuskama bijele ili sive boje. Može se pojaviti ne samo na vlasištu i kosi, već i na obrvama i bradi. Korijen ovog problema je nedostatak hidratacije vlasišta, što uzrokuje perutanje kože.

Postoji nekoliko uzroka suhog vlasišta, poput hladnog i suhog vremena, drugih kožnih stanja poput psorijaze ili ekcema, ili upotrebe neodgovarajućih proizvoda za kosu koji isušuju vašu kosu i uklanjaju joj prirodna ulja. Upotreba mnogih komercijalnih proizvoda također može dovesti do stanja poznatog kao "kontaktni dermatitis", reakcija vaše kože na nešto iritirajuće u obliku osipa, često praćena svrbežom.

Masna perut

S druge strane, masna perut (ili seboroični dermatitis) uzrokovana je prevelikim brojem kvasca roda Malassezia, koji se često nalazi na vlasištu većine odraslih. Taj se kvasac hrani sebumom, a njegova prekomjerna prisutnost dovodi do poremećaja kožne barijere, što može uzrokovati iritaciju vlasišta i svrbež. Oštećena koža sklonija je upali, što dovodi do veće proizvodnje ulja iz lojnih žlijezda koje Malassezia koristi. Vidljiva razlika u odnosu na suhu perut je u tome što su ljuske veće, tamnije i teže ih je ukloniti.

Koja je skupina najosjetljivija na perut?

Perut ili seboreja može utjecati na ljude svih dobnih skupina i spolova. Međutim, postoje određeni čimbenici rizika koji vas mogu učiniti osjetljivijima na perut, kao što su:

  • Biti muškarac (muškarci se češće suočavaju s peruti nego žene)
  • Biti odrasla osoba (problemi s peruti često započinju u mladoj odrasloj dobi i nastavljaju se do srednjih godina)
  • Prekomjerni stres i/ili umor
  • Nedostatak opće hidratacije (posebno zabrinjavajuće kod starijih osoba)
  • Dijabetes i/ili pretilost
  • Hormonalne promjene

Borba protiv peruti uz Revalid

Revalid nudi cjeloviti pristup liječenju stanja vlasišta i kose, uključujući naš specijalizirani novi šampon protiv peruti Revalid Triple Active šampon DS.

Revalid Triple Active šampon DS je klinički dokazan i pažljivo izrađen šampon za liječenje seboreje i teške peruti. Kako? Sadrži tri glavna aktivna sastojka:

  • Crinipan AD – snažano sredstvo protiv peruti, regulira kvasac Malassezia.
  • Dandrilys – ekstrakt iz kore drveta Joazeiro koji obnavlja ravnotežu u mikrobioti vlasišta i pruža olakšanje od svrbeža.
  • Elestab 100 HP – antimikrobno sredstvo s dugotrajnim učinkom protiv svrbeža.

Šampon pruža brzo olakšanje, uz smanjenje seboroičnog dermatitisa (potvrdilo 80% pacijenata).